Τα καλάθι αγορών σας είναι άδειο!
  • English
  • Greek
Ελάχιστη παραγγελία: 100€
Πρόσφατα Άρθρα

Η έξυπνη διαχείριση φωτισμού δρόμων και πάρκων με λαμπτήρες LED φέρνει πιο κοντά το όραμα της αειφόρου ανάπτυξης

Συντάχθηκε από σε Γενικά στις Μάιος 12, 2014 . 0 Σχόλια.

Όλο και ποιο συχνά ακούγεται πλέον η φράση της αειφόρου ανάπτυξης απο υποψήφιους και νυν δημάρχους που περιλαμβάνεται πλέον ως στανταρ στις προγραμματικές τους δηλώσεις. Πόσο  πιθανή μπορεί αυτή να γίνει μέσα στο πυκνοκατοικημένο περιβάλλον των πόλεων και πως αυτό μπορεί να γίνει πραγματικότητα;

Η ορθολογική χρήση των πόρων και η ανακύκλωση πρέπει να είναι ο κυριώτερος άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί κάθε πόλη και καθε δήμαρχος που θέλει να έχει βιώσιμη ανάπτυξη τόσο απο οικονομική όσο και περιβαλλοντική άποψη.

Τα έξυπνα δίκτυα και ειδικότερα όσα έχουν να κάνουν με την παρακολούθηση και διαχείρηση των πόρων μιας πόλης έχουν στρατηγικό ρόλο σε αυτό. Ο φωτισμός μόνο καταλαμβανει το 25% της κατανάλωσης ρεύματος πανευρωπαϊκά!

Τα οφέλη από την χρήση φωτιστικών δρόμου με λάμπες LED και έξυπνο έλεγχο είναι πολλαπλά ενώ η απόσβεση μιας τέτοιας επένδυσης είναι δύσκολο εκτιμηθεί οικονομικά πλήρως. Σε πολλές περιπτώσεις είναι ακόμη και στον χρόνο επάνω ενώ κάποια οφέλη του όπως το αίσθημα ασφάλειας, η καλύτερη ορατότητα, η μεγαλύτερη αξιοπιστία, είναι δύσκολο να υπολογιστούν σε αξία

Πλεονεκτήματα προσαρμοζόμενου ηλεκτρονικού φωτισμού
Μείωση κόστους λειτουργίας και συντήρησης

Οι προηγμένοι λαμπτήρες φωτισμού δρόμου, χρησιμοποιούν το μισό της ενέργεια των παραδοσιακών λαμπτήρων νατρίου υψηλής πίεσης (HPS) λαμπτήρες, μειώνοντας τους λογαριασμούς κοινής ωφελείας  της πόλης.

Τα LED έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και είναι πιο ανθεκτικά μειώνοντας το κόστος συντήρησης  (σε υλικό και εργασία).
Πόλεις που επενδύουν σε φωτισμό νέας τεχνολογίας ανακαλύπτουν ότι η εξοικονόμηση αρχίσει αμέσως και τα μακροπρόθεσμα οφέλη υπερτερούν σαφώς από το αρχικό κόστος εγκατάστασης.

Τα φωτιστικά Led έχουν σχεδόν την διπλάσια διάρκεια ζωής από τους λαμπτήρες HPS (50Κh VS 25Kh) και αποδίδουν την ίδια φωτεινότητα (25.000 lumen) με τα μισά Watt (170W VS 250W)

Δημόσια ασφάλεια

Έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού αποδεικνύουν ότι η βελτίωση του φωτισμού των δρόμων συνδέεται με την πτώση των ποσοστών εγκληματικότητας. Η εξοικονόμηση χρημάτων από την αποτροπή και μόνο της εγκληματικής δραστηριότητας υπερέβαινε το κόστος εγκατάστασης του φωτισμού από τον πρώτο κιόλας χρόνο στις περιοχές που συμμετείχαν στην έρευνα.

O φωτισμός LED προσφέρει βελτιωμένη κατανομή φωτός και φώς αντίστοιχο με αυτό της ημέρας, αντί του κίτρινου φωτός των λαμπτήρων Νατρίου έτσι οδηγοί και πεζοί έχουν καλύτερη ορατότητα και αυξημένο αίσθημα ασφάλειας! Ενώ και η κάλυψη από τις κάμερες ασφαλείας είναι βελτιωμένη λόγο τις καλύτερης απόδοσης και κοντράστ των χρωμάτων καθώς και τις λιγότερες σκιές. Επιπλέον ο προσαρμοζόμενος φωτισμός επιτρέπει μεγαλύτερη εξοικονόμηση χάρη στους αισθητήρες κίνησης που διαθέτει μειώνοντας των φωτισμό τις ώρες και στα σημεία που δεν υπάρχει κίνηση ενώ βοηθάει και το προσωπικό ασφαλείας να επικεντρώνει την προσοχή του εκεί όπου χρειάζεται.

Θεαματική ήταν η μείωση στα εγκλήματα δρόμου όπως κλοπές αυτοκινήτων και καταστημάτων με την βελτίωση του φωτισμού σε «προβληματικές» περιοχές.

Το λευκό χρώμα ημέρας των λαμπτήρων LED αποδίδει πιο πιστά τα χρώματα συγκριτικά με το κίτρινο χρώμα των λαμπτήρων νατρίου, βελτιώνοντας την ορατότητα οδηγών και πεζών, μειώνοντας την πιθανότητα ατυχημάτων

Περιβαλλοντικά ωφέλη

Επιπροσθέτως της εξοικονόμησης ενέργειας και κατά συνέπεια της μείωσης των εκπομπών CO2 τα προηγμένα φώτα δρόμου LED συμβάλουν στη διατήρηση του σκοτεινού ουρανού (μείωση φωτορύπανσης) ιδιαίτερα σημαντικό στην παρουσίαση αρχαίων μνημείων ή για την παρατήρηση ουράνιων σωμάτων.

Ισχύει ιδιαίτερα με τις λύσεις φωτισμού μεταβλητής έντασης που με την χρήση έξυπνων αισθητήρων φωτός και κίνησης,  τα φώτα μειώνουν την έντασή τους ή σβήνουν αυτόματα όταν οι δρόμοι είναι άδειοι ή ο ουρανός αρκετά φωτεινός.

 

Black out συσκότησηΟποιαδήποτε λύση φωτισμού που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χρήσης ενέργειας κατά τις περιόδους αιχμής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη βυθισμάτων της τάσης και διακοπών του ρεύματος, απαλλάσσοντας από το κόστος και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Οι αισθητήρες φωτός και ο χρονοπρογραμματισμός αποτρέπουν το άναμμα των φωτών κατά την διάρκεια της ημέρας, εξαλείφοντας τις σπατάλες, χωρίς καμία επίπτωση στον φωτισμό των οδών. Ενώ σε περιπτώσεις ανάγκης είναι δυνατή η κατ’ επιλογή διακοπή ανάλογα με τις προτεραιότητες.

Η μείωση της σπατάλης ρεύματος αλλά και η δυνατότητα της online διαχείριση του φορτίου του φωτισμού επιφέρει εκτός από οικονομία και μεγαλύτερη αξιοπιστία στο ηλεκτρικό δίκτυο επιτρέποντας την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων του.

Σχόλια

Γράψτε ένα σχόλιο

Γράψτε μια απάντηση

* Όνομα:
* E-mail: (Not Published)
   Ιστοσελίδα: (Η σελίδα σας να περιέχει http://)
* Σχόλιο:
Back to Top
Loading...
Loading...